Steptember; Wat gebeurt er met je lichaam als je loopt?

4 september 2018

Steptember: gedurende de maand september elke dag minimaal 10.000 stappen zetten. Uit onderzoek blijkt dat om aan de dagelijkse beweegnorm te voldoen, een volwassene tussen de 7.000 en 8.000 stappen per dag moet zetten. Het is daarbij wel belangrijk dat daarvan 3.000 stappen op minimaal matig intensief niveau gezet moeten worden. Voor ouderen en kinderen geldt een ander aantal stappen per dag. Bekijk daarvoor onderstaande grafiek, afkomstig van fit.nl:

Bron: Fit.nl

Waarom moeten we dan in de maand september allemaal 10.000 stappen zetten? Te veel stappen zetten kan nooit kwaad. Bovendien helpt het je om gezonde gewoontes in te bouwen. Door een maand lang 10.000 stappen te zetten ervaar je hoe leuk, gezond en prettig het kan zijn om meer te bewegen dan gebruikelijk. Bovendien heeft wandelen vele voordelen:

  • Calorieën verbranden

Met een wandeling van 30 minuten verbrand je al ongeveer 150 calorieën!

  • Ontspanning

Door de beweging en de buitenlucht komt je lichaam en geest tot rust.

  • Je spieren worden sterker

Je beenspieren (dijen en kuiten) worden getraind en krijgen zo een betere vorm.

  • Het gaat spataderen tegen

Regelmatig wandelen zorgt ervoor dat je minder spataderen krijgt en het verlicht de pijn.

  • Het is goed voor je spijsvertering

Rustig bewegen helpt jouw lichaam je eten te verwerken. Ga dus ’s avonds nog even een blokje om!

  • Je krijgt ruimte voor ideeën

Omdat je hersenen geen afleiding hebben, maar er wel veel zuurstof naar je hersenen gaat, krijg je ruimte voor creativiteit.

  • Het zet aan tot sporten

Gaan wandelen is makkelijker dan gaan sporten. En na een tijdje zal je merken dat het wandelen je steeds makkelijker afgaat en dat je zin krijgt in meer: misschien krijg je wel de energie om die ene leuke sport weer op te pakken!

Stappen op de trap

Tijdens Steptember motiveren we je ook om de trap te nemen. Want zo zet je meer stappen en dat is beter voor je conditie!

Ben je gewend om de lift boven de trap te verkiezen? Het kan heel lastig zijn om gewoontes te doorbreken. Bijvoorbeeld als je gewend bent om met de lift te gaan, denk je daar dan nog bewust over na? Of loop je automatisch naar de liftdeuren toe? Je hebt veel wilskracht nodig, sturing uit de omgeving of een vorm van beloning om niet dat automatische gedrag te vertonen. Leuk voorbeeld: op een station wilden ze mensen motiveren te trap te nemen in plaats van de roltrap. Daarom maakten ze het extra leuk om voor de trap te kiezen. Bekijk dit filmpje.

Traplopen is beter dan wandelen.

Volgens Martin Gibala, professor aan de Universiteit van Hamilton, is traplopen beter dan wandelen: “De inspanning die nodig is om trappen te beklimmen is groter dan wandelen op min of meer rechte grond.” Ook de trap af lopen is beter dan wandelen op vlakke ondergrond. En uit onderzoek van de Universiteit van Roehampton blijkt dat als je calorieën wilt verbranden het zelfs beter is om langzaam op de trap te lopen. Dat schijnt meer inspanning te kosten dan snel traplopen! Nadeel: je komt minder snel aan je 10.000 stappen per dag. Maar je wordt er wel fitter en gezonder van!

Hoe zit het met jouw conditie?

Traplopen is ook een goede manier om te testen hoe fit je bent. Hoe sneller je na het beklimmen van een trap weer op je normale ademhaling zit, hoe beter jouw conditie. Ditzelfde geldt voor je hartslag. Doe eens de volgende test:

  • Meet je hartslag in rust, bij voorkeur als je ‘s morgens opstaat. Voel met een vinger op je pols en tel het aantal hartslagen per minuut.
  • Loop drie minuten lang een trap op en neer. Neem daarna 30 seconden rust.
  • Neem opnieuw de hartslag in je pols op. Hoe dichter die hartslag is bij je hartslag in rust, hoe fitter je bent.
  • Het is ‘goed’ als je maximaal 15 slagen meer hebt dan je hartslag in ruste.
  • Als je er meer dan 10 minuten over doet om weer terug te komen bij je hartslag in rust, wordt het tijd om serieus aan je conditie te gaan werken!

De voordelen van fietsen naar je werk

Hoe kom jij elke dag naar je werk? Lopend, met de auto, het OV of met de fiets? Het spreekt voor zich dat lopend of fietsend naar je werk komen, beter is voor je gezondheid. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. De reisafstand, het weer en tijdstippen beïnvloeden vaak de keuze voor je vervoersmiddel.

Toch is het goed om eens extra stil te staan bij de keuze. Fietsen naar je werk heeft namelijk meer voordelen dan je misschien denkt!

Fysieke én mentale voordelen

Allereerst draagt het bij aan de wekelijkse aanbevolen hoeveelheid bewegen. In Nederland ligt de norm op minimaal 150 minuten matig intensief bewegen per week. Je verbrandt calorieën, je bouwt aan je conditie, traint je spieren en je stimuleert je bloedsomloop. Maar wist je dat fietsen naar je werk ook zorgt voor minder stress? Uit onderzoek naar de invloed van vervoersmiddelen op stress blijkt dat de eerste driekwartier van je werkdag invloed hebben op hoe je de rest van de dag functioneert. Besteed je de ochtend met fietsen naar je werk, dan heb je een grote kans dat je minder stress ervaart!

Stel jezelf de vraag

Het is vaak makkelijker om tóch de auto of het OV te kiezen. Stel jezelf daarom eens de volgende vragen en bedenk dan nog eens wat de beste keuze is:

  • Kan ik binnen een uur van huis naar werk fietsen?
  • Kan ik, als de reistijd lang is, misschien het fietsen verdelen over twee dagen? Dus: de ene dag met de fiets heen en met het OV terug en de andere dag met het OV heen en met de fiets terug.
  • Is de weersverwachting goed of kan ik met de juiste kleding/bescherming gewoon de fiets pakken?

Heb je de eerste twee vragen met ‘ja’ beantwoord en de laatste met ‘nee’? Kom op de fiets, probeer het een keer!