Omgaan met werkstress

1 op de 8 werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out. Hoe zorg je ervoor dat je gezond en met plezier naar je werk blijft gaan? Wat is stress eigenlijk? Hoe herken je het? Wat zijn de oorzaken? En belangrijker nog: wat kun je doen? 

Wat is stress?

Eigenlijk is er sprake van stress als je gespannen reageert. Zo kun je nachten wakker liggen van iets op het werk. Van langdurige stress door je werk kun je ziek worden (denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, burn-out, depressie, hart- en vaatziekten). Probeer stress zo snel mogelijk te herkennen en aan te pakken. Zodat je erger kunt voorkomen. Dan blijf je beter in je vel zitten.

Hoe herken je stresssignalen?

Je kunt stress herkennen door veranderingen:

  • In je lichaam (zweten, klamme handen, trillen, beven).
  • In je hoofd (verstrooid zijn, snel afgeleid, minder geïnteresseerd of het niet afmaken van een klus of taak).
  • In je gevoel (snelle wisseling van emoties (dan weer boos, dan weer blij, dan weer verdrietig).
  • In je gedrag (gehaastheid, een ongezonde manier van leven en soms ook (bijna) ongelukken).

Wat zijn de oorzaken van werkstress?

Werkstress kan verschillende oorzaken hebben. Het gaat vaak om dingen in je werk die veel energie kosten. Bijvoorbeeld een hoge werkdruk, agressie en geweld, (seksuele) intimidatie, discriminatie of pesten. Sommige factoren kunnen van collega's komen, maar vaak ook van klanten. Maar werkstress kan ook veroorzaakt worden door een tekort aan dingen die juist energie opleveren. Zoals vormen van sociale steun (van je leidinggevende of collega), verantwoordelijkheid en groei- en ontwikkelmogelijkheden binnen je werk. Deze buffers zorgen ervoor dat je juist wat meer kan hebben als het gaat om dingen die energie kosten.

Wat kun je doen?

  1. Probeer de oorzaken van de stress te achterhalen.
  2. Ga hierover het gesprek aan met je leidinggevende, collega, bedrijfsarts, vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werker.
  3. Probeer heel bewust te ontspannen.
  4. Probeer elke dag minimaal een half uur te bewegen. Hiermee voldoe je aan de beweegnorm en produceer je ook een hersenhormoon dat helpt te ontspannen.
  5. Let op je manier van leven. Stress schreeuwt bij veel mensen om tabak en alcohol. Maar dit maakt de stress in feite alleen maar erger. 
  6. Eet gezond en probeer het lichaam topfit te houden;  
  7. Kom je er zelf niet meer uit, overleg dan met je bedrijfsarts of huisarts over professionele hulp. Gesprekken met een bedrijfsmaatschappelijk werker of psycholoog kunnen veel betekenen. 

Op www.mirro.nl is meer informatie te vinden over een burn-out en in de zelfhulpmodule krijg je tips en oefeningen om stress het hoofd te bieden.