Paul van der Heijden: 'Al bevalt mijn functie me prima, toch wil ik een plan B hebben'

5 januari 2018

‘Zeven jaar geleden stapte ik binnen de divisie Facilicom Solutions (FS) over van senior salesmanager naar operationeel manager. Voor mij was het destijds een natuurlijke stap om van sales naar accountmanagement te gaan, maar sommige collega’s vonden het maar een vreemde move. In die tijd waren bij FS de commerciële en de operationele afdeling nog twee aparte werelden. In mijn baan voorafgaand aan Facilicom was ik al gewend om beide activiteiten te combineren. Het is mijn overtuiging dat dat ook het beste is. Kijk maar naar de hoeveelheid new business die we binnenhalen door uitbreiding van bestaande accounts.

Even wennen

Bovendien vind ik het leuk om een klant te blijven volgen in plaats van steeds weer naar de volgende tender te hollen. Ik wil me echt verdiepen in de veranderende vraag van klanten en vervolgens deze vraag vertalen naar de diensten binnen Facilicom. Toen mijn divisie zeven jaar geleden zo hard groeide, dat de uitvoering het nauwelijks kon bijbenen, greep ik mijn kans. Ik solliciteerde naar een functie als operationeel manager, waarin ik mijn commerciële kennis en ervaring breder kon inzetten. Voor sommige operationele collega’s was mijn aanpak wel even wennen, maar het bleek een mooie aanvulling. De overstap was voor mij ook een reality check. Bij sales verkoop je producten op papier, maar je ziet niet hoe het in de operatie verdergaat. Verloopt het wel zoals we het hebben bedoeld? Want als dat niet zo is, moeten we dat op tijd signaleren en bijsturen om de klant tevreden te houden.

Plan B

Voor mij was de functiewisseling binnen FS een mooie stap. Het heeft ervoor gezorgd dat ik meer plezier heb gekregen in mijn werk en successen kon boeken. Daardoor kon ik vier jaar geleden opklimmen naar de functie van Business Unit directeur FIS. FIS houdt zich bezig met het integraal uitvoeren van alle diensten van Facilicom bij dertig verschillende klanten. Had ik die kansen intern niet gekregen, dan was ik waarschijnlijk buiten Facilicom gaan zoeken naar een functie waarin ik mijn ei kwijt kon. Maar ook als ik het goed naar mijn zin heb in een functie, wil ik altijd een plan B hebben. Ik stel mezelf regelmatig de vraag: hoelang past deze baan nog bij mij? Vind ik het over vijf jaar nog steeds leuk om te doen? En wat zijn mijn opties als ik iets anders wil? Het is goed om altijd voorbereid te zijn op een volgende stap.’

>> Denk je ook na over Interne doorstroming?