Fit de zomer in: yoga en work-outs

16 juni 2021

Eindelijk! De zon breekt door en de temperaturen nemen toe. Lekker aan de slag om weer fit te worden, waarbij we de coronakilo’s en winterblues achter ons laten. Op 21 juni is het de eerste officiële zomerdag én Internationale yoga dag, daarom hebben we de voordelen van yoga en onze favoriete work-outs voor je op een rijtje gezet.

Het is makkelijk thuis te doen, het enige wat je nodig hebt is een matje en jezelf. Inmiddels liggen zo'n 1,6 miljoen Nederlanders regelmatig op een yogamatje, dat is maar liefst 12% van de Nederlanders. Yoga heeft veel positieve effecten op je lichaam namelijk:

  1. Het vergroot je flexibiliteit. Je stretcht je spieren en daardoor worden ze flexibeler en kun je dus gemakkelijker bewegen.
  2. Je spieren én botten worden versterkt. Het langer vasthouden van houdingen zorgt ervoor dat je botten en spieren versterkt worden. Door het lang vasthouden van houding heb je daarnaast ook minder kans op osteoporose (botontkalking).
  3. Het verbetert je zuurstofopname. Eén van de belangrijkste elementen van yoga is de ademhaling. Door op een andere manier te ademen benut je de volledige capaciteit van je longen en neem je meer zuurstof op in je lichaam. Dit zorgt voor een betere en efficiëntere zuurstofopname.
  4. Je krijgt meer energie en het helpt je ontspannen. Door tijdens yoga goed op je ademhaling te letten krijg je ook minder stress en leer je je lichaam schakelen tussen in- en ontspanning.
  5. Het maakt je rug sterker. Er zijn binnen yoga verschillende type houdingen. Zo kun je bijvoorbeeld vooroverbuigen of achterover en kun je door middel van gedraaide en laterale houdingen je rug sterker, flexibeler en vitaler maken.
  6. Je bloedcirculatie verbetert. De grote variatie aan houdingen die je bij yoga doet, helpen je om de bloedcirculatie te verbeteren. Niet alleen doordat je je inspant, maar ook door de diverse houdingen. Zo helpen houdingen met de benen in de lucht bijvoorbeeld om de bloedstroom in de benen te verbeteren.

Yoga evenementen

Enthousiast geworden? Bezoek dan vooral een van de evenementen die wegens Internationale Yoga dag worden gegeven. Je kunt deze hier bekijken. Als je liever yoga vanuit huis doet, probeer dan de yogalessen van ‘Yoga with Adrienne’. Onderstaand vind je een greep uit haar video’s.

Is yoga niet helemaal jouw ding maar wil je wel graag fit(ter) de zomer in? Bekijk dan eens onderstaande work-out video’s. Alle work-outs kun je vanuit huis doen:

Op zoek naar meer inspiratie? Lees dan eens deze artikelen op Hoe Lekker werk Jij? over bewegen en sport.