10 november: Dag van de Mantelzorg

10 november 2021

Hoe graag je ook zorgt voor iemand van wie je houdt, mantelzorg kan zwaar zijn. De combinatie van een betaalde baan en mantelzorg is al een uitdaging – en dan wil je ook nog tijd overhouden voor jezelf. Hoe pak je dat aan?

De combinatie van werk en mantelzorg

Als je een mantelzorger bent, dan zorg je voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid, vriend of buurman/buurvrouw zonder dat je hier geld mee verdient. Ben jij een mantelzorger? Dan ben je niet alleen. Nederland telt rond de 4 miljoen mantelzorgers en 1 op de 6 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Valt de combinatie je zwaar? Ook dan ben je niet alleen, want 1 op de 10 mantelzorgers voelt zich zwaar belast. Hoe kun je dat voorkomen?

Zorg goed voor jezelf

Mantelzorgers hebben de neiging zichzelf voorbij te lopen. Maar juist voor mensen zoals jij is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Alleen door goed voor jezelf te zorgen, kun je de zorg van een ander op je nemen. Vind je het lastig om tijd voor jezelf te maken? Probeer dan eens de volgende tips:

1. Neem tijd voor jezelf serieus
Tijd voor jezelf is heel belangrijk. Natuurlijk, je redt het ook wel zonder. Maar de kwaliteit van je leven gaat achteruit. Dus maak het een prioriteit, net als gezond eten, zodat je gelukkiger kunt zijn en beter in balans.

2. Zet het in je agenda
Lopen je dagen snel vol? Maak dan een ‘afspraak’ met jezelf in je agenda en bescherm deze afspraak. Je neemt de afspraak met jezelf dan serieus en verplaatst hem daarom niet zo snel.

3. Neem kleine momenten voor jezelf
Als werkende mantelzorger lukt het misschien niet altijd om echt tijd voor jezelf te maken. Las dan kleine pauzes in door bijvoorbeeld even alleen naar de winkel te gaan, een wandeling te maken of rustig een kop koffie te drinken. Jouw moment om even te ontspannen.

Als je al lang niets meer voor jezelf hebt gedaan, wil je misschien niets liever dan een film op tv kijken met een zak chips. Wat ook fijn kan zijn:
• Ga sporten;
• Breng tijd door in de natuur;
• Maak een lijst met dingen waar je dankbaar voor bent;
• Maak een wandeling;
• Zing lekker mee met muziek;
• Doe een dansje.

Maak afspraken op je werk

Het is belangrijk dat het goed met je gaat. Bewaak de balans tussen werk en zorgtaken daarom goed. Praat met je leidinggevende over je situatie, zodat je samen kunt zoeken naar een oplossing. Misschien is even minder werken, of een vorm van verlof een tijdelijke oplossing. Op de site Mantelzorgelijk vind je tips voor werkende mantelzorgersHier lees je verhalen van andere mantelzorgers.